C/ Acadèmia 44 Altell 25002 Lleida
Horari de 10 a 13 i de 17 a 20
973-27-54-15 (Seu)
606-75-98-79 (President)
president@patronatdelcorpuslleida.com

28 de maig 2024

El Patronat del Corpus de Lleida recupera la tradició de L'Ou com balla a l'IEI

Els dies 30 i 31 de maig, coincidint amb l’inici de les Festes Tradicionals de Corpus, la font del pati de l’entitat s’engalonarà per gaudir de la tradició

El Patronat del Corpus de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) recupera aquest any la tradició de L’ou com balla coincidint amb l’inici de les Festes Tradicionals del Corpus a Lleida, que enguany celebren els 30 anys de la seva recuperació. L’acte institucional d’obertura de L’ou com balla se celebrarà el dijous, 30 de maig, a les 13 h al pati de l’IEI. Hi participaran el president de l’IEI, Andreu Vàzquez, i el president del Patronat del Corpus de Lleida, Enric Figueres. 


L’Ou com balla és una tradició que consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d'aigua del brollador de la font, de manera que giravolti sense caure. La font es guarneix amb flors i altres elements primaverals.

Serà durant els dies 30 i 31 de maig que el pati del IEI estarà obert a tota la ciutadania (de 10 a 14 i de 17:30 a 20:30) perquè puguin passejar per l’interior i veure aquest símbol d’identitat de la cultura popular catalana i, naturalment, lleidatana. La tradició coincideix amb el dijous de Corpus, que se celebra just 60 dies després del Diumenge de Resurrecció.

Al llarg del temps, L’ou com balla ha rebut diferents simbologies. D’una banda, la font simbolitza el Baptisme i l'ou la resurrecció de Crist -l'ou de Pasqua-. D'altra banda, també es diu que l'ou blanc representa l'hòstia consagrada, mentre que la part de la concavitat inferior representa la sang de Crist, el calze. Altres interpretacions apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l'ou, com l'aigua o les flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l'estació primaveral en plena vitalitat.

30 anys de la recuperació de les Festes Tradicionals de Corpus a Lleida

L’ou com balla dona el tret de sortida a les Festes Tradicionals de Corpus a Lleida. Aquest any es compleix el 30 aniversari de la seva recuperació a càrrec del Patronat del Corpus de Lleida i el Grup Cultural Garrigues. Les Festes Tradicionals de Corpus es van deixar de celebrar a Lleida el 1976 fins que el 1994 el Grup Cultural Garrigues de Lleida -i més tard el Patronat del Corpus- van recuperar la festivitat tradicional i popular.